Online prodaja rukotvorina i antikviteta preko ETSY portala

Kako mnoge koji bi voleli da se oprobaju u prodaji robe koju prave na stranom tržištu koči to što ne znaju gde i kako, evo detaljnog uputstva o tome kako to možete uraditi putem portala Etsy.com, i to iz pera devojke koja ima dosta iskustva s njim.

Pošto je sa Srbijom i inostranstvom sve komplikovano, tekst će biti iz dva dela – naredni će biti objavljen za nedelju dana i linkovan na dnu ovog.

Srećno! 🙂

Par reči o meni

Ja sam Ana Janković iz Beograda, u blogosferi poznata po blogu Štepalica koji se bavi šivenjem i, od skora, prodajom šivaćih krojeva. Pored svog bloga, već četiri godine vodim kolumnu u američkom časopisu Sew News, koji se bavi šivenjem i ručnim radom. Sarađivala sam i sa američkim ogrankom Burde – sajtom Burda Style – na izdavanju knjige Burda Style Sewing Handbook, pisala članke za blog na sajtu i kraće vreme stažirala u firmi u Njujorku. Povremeno sarađujem i sa domaćim časopisima koji se bave tematikom šivenja.

Svoje krojeve prodajem u vidu PDF fajlova, preko američkog portala za online prodaju, pod nazivom ETSY. Kao i mnogi domaći kreativci, morala sam da prevaziđem prepreku prodaje u inostranstvu, pa sam temeljno istražila uslove i načine prodaje, i odabrala sistem koji je za sada najpovoljniji za naše okruženje. Budući da sam kroz sve tehničke detalje lično prošla sve što ću vam u daljem tekstu predočiti je provereno i isprobano. Trudila sam se da vam skrenem pažnju na sve detalje koje smatram bitnim, a na koje mene niko nije upozorio u momentu kada sam pokretala sopstvenu online prodaju. Suština ovog i narednog posta je da razbije tabue koji u našem okruženju postoje kada je u pitanju izvoz domaćih proizvoda i naplata istih, i da vas motiviše da mislite globalno, a ne lokalno.

Prodaja robe preko ETSY portala

ETSY je portal specijalizovan za online prodaju rukotvorina, repromaterijala i antikviteta, koji postoji od 2005. godine. Koncept portala je jednostavan: pojedinac može da otvori svoj nalog na sajtu, preko kog nudi na prodaju svoje proizvode. Sam portal zarađuje na provizijama od prodaje, kao i od fiksne provizije koju zaračunava za svaki pojedinačni proizvod koji je ponuđen na prodaju. Ono što ovaj sajt čini izuzetno primamljivim prodavcima su niske provizije koje se zaračunavaju, pa sajt broji preko 30 miliona članova, od čega je oko jedan milion prodavaca.

Registracija na sajt je besplatna, preko portala se mogu prodavati fizička i digitalna (PDF dokumenti, fotografije) dobra, a sajt nudi mogućnost da prodavac sam definiše sistem naplate. Pri tom, portal ne posreduje nužno u samom procesu transfera novca od kupca do prodavca, već transakcije i organizaciju istih može prepustiti prodavcu.

Za registraciju naloga na portalu neophodno je da zadovoljite nekoliko elementarnih uslova: da imate najmanje 18 godina, i da imate platnu karticu kojom možete plaćati preko interneta. Primera radi, ja sam u momentu otvaranja naloga imala najobičniju VISA karticu, koja je vezana za dinarski i euro tekući račun u jednoj od lokalnih banaka. Naravno, ukoliko imate PayPal nalog, možete i njega koristiti.

Prodaja preko ETSY portala funkcioniše na sledeći način:

 • Registrujete se na sajt i otvorite prodavnicu sa jedinstvenim imenom, koju popunjavate proizvodima koje nudite na prodaju.

Vaša prodavnica nudi informacije o vama kao prodavcu, listing proizvoda koje prodajete, sa opisima i cenama istih, politiku poslovanja vaše prodavnice (brzina isporuke, pravila za reklamaciju i mogućnost refundiranja novca, i sl.), cenovnik poštarine (ukoliko rešite da kupac snosi trošak slanja paketa); dakle sve informacije koje smatrate bitnim.

Moj savet je da navedete što više detalja, ali da budete jasni i koncizni. Proizvod opišite do sitnica – od čega je napravljen, čemu služi, kako se koristi, kojih je dimenzija, kako se održava, da li nudite isti proizvod u drugoj boji ili veličini, i sl. Nemojte se ustezati da kopirate opise politike poslovanja od drugih! Ja sam prve pasuse iskopirala sa prodavnica koje prodaju digitalne proizvode, pa sam ih naknadno dorađivala, osluškujući najčešća pitanja svojih kupaca.

 • Preko portala se mogu prodavati fizička i digitana (PDF dokumenti, slike, fotografije, crteži) dobra. Potrebno je naglasiti o kom vidu robe je reč.
 • Za svaki objavljen proizvod plaća se fiksna provizija od $0.20. Objava proizvoda traje maksimalno 4 meseca, odnosno dok se isti ne proda. Nakon isteka tog perioda proizvod možete ponovo objaviti, uz ponovno plaćanje provizije od $0.20.

 • Ukoliko pod istom objavom navedete količinu koja je veća od jednog komada, provizija vam se umnožava za dati broj komada. To znači da, ako objavite proizvod u količini od 5 komada, plaćate proviziju od $1.00

 • Za svaki prodat proizvod naplaćuje se provizija od 3.5%, obračunata u odnosu na cenu proizvoda. Dakle, ako vaš proizvod košta $10, platićete proviziju od $0.35.

Ovde moram da napomenem jednu nepovoljnost koju prodavac može iskusiti – pod prodajom se podrazumeva momenat kada kupac naruči robu od vas. Kako sam portal ne snosi odgovornost za transfer novca na vaš račun, kupac u međuvremenu može i odustati od kupovine, ali će se vama provizija svakako zaračunati.

 • Na kraju meseca dobijate račun koji obračunava sve transakcije koje ste imali tog meseca (nove objave i prodaje), koji plaćate online, koristeći prethodno pomenutu platnu karticu.

S tim u vezi moram da napomenem sledeće: imajte na umu da naše banke imaju relativno čudnu politiku kada su u pitanju minimalni iznosi koji se mogu platiti platnim karticama, često je to 1 euro. Meni se desilo da je trebalo da platim račun od $0.62, ali to nisam mogla da izvedem zbog restrikcije banke. S druge strane, ETSY ne daje mogućnost da platite iznos koji je veći od vašeg zaduženja. Problem sam rešila uz pomoć korisničke podrške sajta – zaključili su da je u pitanju veoma mali iznos, te da svoje dugove mogu platiti kada se akumulira suma veća od jednog eura.

 • Iako ETSY ne snosi odgovornost za transfer novca od kupca ka prodavcu, ipak ima integrisan sistem naplate, što omogućava kupcu da kupovinu obavi u jednom potezu i automatski.

Nažalost, ova opcija važi samo ukoliko imate PayPal nalog sa mogućnošću prodaje, što u Srbiji još uvek nije uvedeno (svojim PayPal nalogom možete kupovati, ali ne možete još uvek dobijati uplate). Srećom, postoje i druge opcije za naplatu (čekom, bankarskim transferom, ili korišćenjem alternativnih procesora za plaćanje), ali u ovom slučaju sam kupac gubi udobnost koju mu pruža automatsko plaćanje kupljene robe.

 • Umesto integrisanog PayPal sistema za naplatu možete koristiti druge, alternativne sisteme, poput 2Checkout ili Skrill (Moneybookers) sistema. U ovom slučaju kupac ne može automatski da izvrši kupovinu, već se ona odvija u nekoliko faza:

  1. kupac naruči robu od vas, a kao sistem plaćanja bira opciju OTHER
  2. vi ručno šaljete kupcu instrukcije (invoice) za plaćanje naručenog proizvoda
  3. kupac obavlja kupovinu
  4. potvrđujete na ETSY sajtu da je roba plaćena
  5. šaljete robu kupcu i naznačavate na sajtu da ste robu otpremili.

Ukoliko se odlučite za jedan od ovih sistema, savetujem da veoma detaljno opišete kako proces kupovine i plaćanja izgleda (otprilike ovako kao što sam ja vama opisala), pošto većina kupaca nije upoznata sa alternativnim procesorima za plaćanje, i veoma su nepoverljivi prema njima. Što im više približite proces, to je veća šansa da ćete ih privoleti da kupe robu od vas, jako je bitno da se osete bezbedno, i da znaju da njihov novac i račun neće biti zloupotrebljeni.

 • Prilikom svake kupovine ili narudžbine vašeg proizvoda, portal vam automatski šalje email o statusu. Automatski se umanjuje broj komada proizvoda koji imate na lageru, a ako broj padne na nulu, proizvod se povlači iz prodaje.

Istovremeno, uvećava se brojač ostvarenih prodaja – ovaj broj je javan, i što je on veći, to je veće povrenje u prodavca.

 • Kupci i prodavci mogu komunicirati preko email poruka na samom sajtu. Takođe, kupci imaju mogućnost da postavljaju ocene i kritike proizvoda ili same prodavnice. I ovi podaci su svima javno dostupni, pa je izuzetno bitno da se potrudite da komentari na vaš račun budu pozitivni.

Zaključak

Iako poslovanje iz Srbije nosi sa sobom komplikacije i velike nedostatke (prvenstveno mislim na nemogućnost integracije alternativnih sistema za naplatu sa ETSY sajtom), postoji način da se ovaj problem zaobiđe. Uvek postoji i problem nepoverenja kupaca prema procesorima plaćanja koji su im nepoznati, ali i tu poteškoću možete rešiti. Znanje engleskog jezika je poželjno, ali nije presudno – većinu opisa ćete samo jednom ispisati, a ako ne umete sami da ih sročite, uvek možete da zamolite ili platite nekoga da to uradi umesto vas.

Ideja kojom se ja vodim je da lokalno tržište nije dovoljno veliko za mene i moje apetite, i da je recept za uspeh u prodaji u inostranstvu. Savremene tehnologije nam to omogućavaju, pa zašto ne iskoristiti priliku? U nekom trenutku će i PayPal omogućiti opciju za otvaranje prodajnog računa kod nas, pa zašto u tom momentu ne biste imali već razrađenu prodavnicu sa mnoštvom proizvoda u ponudi, poznatu klijentelu koja će potvrditi da ste bili profesionalni i poslovni i onda kada je bilo komplikovano raditi, ali i know-how ispečen na iskustvu koje ste sakupili u međuvremenu?

Ono što ovim člankom nije pokriveno je pitanje marketinga, promocije vaših proizvoda, kvaliteta slika koje postavljate, kao i samog opisa prodavnice i proizvoda, ali to je već tema za sebe i nije toliko vezana za pitanje tehničkih aspekata prodaje. Uostalom, u toj oblasti je Jelena mnogo vičnija od mene, ja se još uvek učim :). Takođe, članak ne obrađuje problematiku slanja robe poštom u inostranstvo i carinjenja iste; ovo je posebna priča u koju sam takođe prilično upućena, ali o tome možda neki drugi put.

U narednom delu ću vam opisati kako da dođete do novca koji ste zaradili prodajom na ETSY sajtu, uz pomoć 2Checkout procesora za naplatu i Payoneer MasterCard platne kartice. Ovaj tekst će biti zanimljiv i čitaocima koji ne posluju preko ETSY sajta, a imaju naplatu robe ili usluga ka inostranstvu.

Naredni tekst se bavi podizanjem novca – Naplata preko interneta iz Srbije: 2Checkout payment collector i Payoneer kartica.

Print Friendly, PDF & Email
The following two tabs change content below.
Po struci sam inženjer informacionih sistema, zaposlena kao programer, ali sebe smatram bezuslovnim kreativcem. Šijem već 20 godina, pravim i prodajem svoje krojeve, pišem kao freelance autor za domaće i strane časopise koji se bave ručnim radom, i blogujem pod imenom AnaJan na blogu Štepalica.