Kako drastično smanjiti troškove sadržaja affiliate sajta a zadržati kvalitet + Dajem prostor da nađete pisce i poslove

(Zapravo, princip je uz neke modifikacije primenjiv na razne vrste sajtova, ali sad me nešto baš zanimaju affiliates 😉 )

Šta je najveći problem novih affiliate sajtova? Poslednji put kad sam proveravala, svima je bio problem sadržaj. Affiliate je ipak malo ozbiljnija priča od MFA, ljude treba ubediti, stvoriti kod njih poverenje ako hoćete da napravite prodaju. Koliko god da su u žurbi i frci, pored vašeg postoji još mali milion sajtova koji im nude isto to. Sadržaj koji im nudite na sajtu dakle, važan, jako.

Povremeno razmišljam o svom, velikom i autoritativnom affiliate sajtu, za koji nikako nemam vremena (a ni budućnost ne obećava), a jedno vreme sam razmišljala o tome da za njega angažujem drugog pisca. Ako vam to zvuči glupo s obzirom na to da sam ja pisac, odmah se ugrizite za jezik: moj ugao gledanja kao pisca koji razmišlja o tome da angažuje drugog pisca vama upravo može postati vrlo koristan.

Idemo redom.

Moje pretpostavke za uspešan dugoročni affiliate sajt

Niša na stranu, ja sam izabrala jednu koju dobro poznajem, u kojoj se vrti gomila novca i tačno znam kako da monetizujem sajt.

1. Sajt mora da izgleda stvarno

Dakle, nikako ne sme da vrišti sa kilometra „ja sam ovde samo da biste vi nešto kupili“. Content marketing, dakako – daj čitaocima vrednost kroz tekstove, pa im onda ponudi da nešto kupe.

Kako bih to postigla, pravila bih tematski sajt na kojem bi svega možda 10-20% tekstova bilo prodajnih (nenapadna prodaja, naravno). Ne bih išla ispod 50 stranica za početak, tako da bi tih prodajnih tekstova bilo recimo 5-10. Neka bude 10 zbog računice. Ostatak bi bili izuzetno korisni, informativni blog postovi (nije nužno da bude u pitanju blog, sad je ionako najzodnija ta mešavina informativno-blogersko-kopirajterskog teksta) koji bi na zgodnim mestima linkovali na prodajne.

Da bi delovao stvarno, sajt takođe mora da ima priču – o tome sam već pričala u Izvinite, a ko ste vi? tekstu, da se ne ponavljam (ali važno je, pa pogledajte tekst). Najjednostavnije mi je da priču pravi grupa entuzijasta (mogu da ostanu anonimni, a ne moram da se maltretiram sa AuthorRankom).

2. Optimalan potencijal za monetizaciju

U mom slučaju to, pored affiliate linkova u tekstovima, ne znači ništa drugo nego pravljenje kvalitetne mejling liste (za više detalja pogledajte ovaj sjajan domaći tekst o email marketingu). Za to mi treba jedan dobar ebook (mora da bude dobar kako bih odmah opravdala poverenje) i serijal mejlova – opet, tek bi svaki sedmi ili deseti bio prodajni. Slala bih mejlove na svaka 3, 4 dana, možda i ređe ali najmanje jednom nedeljno, i volela bih da ih imam u rezervi za najmanje tri meseca.

Dakle, za početak mi treba:

  • 10 prodajnih tekstova
  • 40 informativnih tekstova
  • 1 ebook
  • dvadesetak mejlova

Kako sam ja perfekcionista, sve to bi trebalo da bude opasno dobro napisano, i istraženo i predstavljeno tako da se vidi da „entuzijasti“ dooobro poznaju tematiku. Ne bih stavila ni jedan jedini tekst koji je baziran isključivo na ključnim rečima – hoću da se vidi prirodnost i u naslovima i u sadržaju.

A sve to onda mnogo košta.

Jedini način da smanjim troškove a zadržim kvalitet koji hoću je da postavim standard za pisca. Kad NN piscu kažete „treba mi kvalitetan članak“, to nikako ne znači da će se vaša i njegova vizija kvaliteta poklopiti, tako da moram da budem mnogo, mnogo preciznija.

Šta je problem piscima?

To jest, ovom konkretnom piscu 😉

Najnajnajubedljivonajteže mi je kad treba da pišem o nečemu u šta se ič ne razumem. Istraživanje mi je najgori deo. Nikad nisam umela da odradim ona površna istraživanja (prva tri rezultata sa Gugla i smatram se stručnjakom) – mene uvek đavo tera da pratim i sve dodatne linkove i tek posle nekoliko sati čitanja mogu da napišem jedan pristojan tekst. Zato je daleko isplativije duboko ući u jednu nišu, eventualno dve i onda istraživanje ide samo na nivou ideja.

Istraživanje je, dakle, jedan. Drugi ogroman problem mi je kako strukturisati tekst: da li sam dovoljno logično postavila, da li priča dobro teče, kako dođavola početi (uvodi umeju da budu vrlo zeznuti).

Piscima (na osnovu uzorka od tačno jedan, mada i drugi to često prijavljuju ali trenutno nemam podatke) su, dakle, ove dve stavke najveći problem i gutači vremena.

Na obostrano zadovoljstvo…

Realno, prosečnom piscu nije do vašeg projekta stalo ni upola toliko koliko je vama. To odmah razgraničite u glavi. Koliko god da se trudi, vaši motivi se u startu razlikuju i on, čak i da ume da čita misli, teško da će iz prve pogoditi strukturu i ton koji ste vi zamislili i sigurno se neće toliko udubljivati u istraživanje. Ako je prosečan, neće se mnogo truditi ni da tekst bude ubedljiv – on je tu da nešto napiše za vas i, što se njega tiče, tu se njegovo angažovanje završava. Vi posle gledajte šta ćete s tim.

Dakle, verovatnoća je na strani toga da nećete dobiti baš ono što ste planirali.

Ako je to već tako – onda vi morate da se potrudite da vaš veliki projekat izgleda tako kako ste hteli, a procesom koji predlažem ste i sa njega skinuli dobar deo njegovog problema te je sasvim okej da se nađete na vrlo razumnoj ceni.

Napominjem da je dobar deo posla na vama, ali najzad, to je vaš projekat i red je da pređete na „ti“ sa njim.

*O ovome sam prvi put počela da razmišljam nakon što sam pročitala An Open Letter From a Frustrated Outsourced Link Building Author – preporučujem ako niste pročitali. Momak je u to doba uglavnom pisao tekstove za pravljenje linkova, što će reći tone tekstova na istu temu – nešto slično ovome. Njegov predlog, u mojem ne-tako-preciznom prevodu, je ovakav:

Šta bih ja uradio kad bih imao sredstva da nekome platim pisanje članaka za pravljenje linkova:

• Proveo bih nedelju dana tražeći na internetu činjenice vezane za moju temu

• Posetio bih lokalnu biblioteku i pročitao knjigu o toj temi

• Razgovarao bih sa stručnjacima iz te oblasti, i kasnije iskoristio te veze

• Pretplatio bih se na blogove koji pišu o toj temi, otišao na Reddit i pročitao „subredit“-e vezane za temu, na Fejsbuku bih pratio stranice i grupe koje su vezane za temu. Otišao bih na StumbleUpon i prekopao i tamo. Pretražio bih po ključnoj reči Twitter i FollowerWonk i pratio one koji tvituju o mojoj temi

• SVE OVE INFORMACIJE bih onda iz glave složio u spisak od stotinjak najkorisnijih teza

• Napisao bih najbolji članak ikad na tu temu

• Onda bih izabrao pet ili deset nasumičnih teza (od onih gore) i dao ih onome ko mi piše članke, za svaki članak posebno. Tražio bih od pisca da iskoristi svaku od teza kao osnovu za podnaslov, i da na svaku da svoje mišljenje. Takav članak bi lagano imao između 400 i 800 reči, i to bez upotrebe „filler words“ (reči koje se ubacuju u tekst kako bi se bez dodatnog kvaliteta povećao broj reči – prim.prev.). Takav članak bi povrh toga imao originalniji sadržaj od bilo čega drugog što bih mogao da kupim, izuzev ako bi mi tekst pisao neko ko je zaista stručan za datu oblast.

Ako se slučajno pitate, ovo je praktično neiscrpan izvor članaka za link bilding člancima. Kada birate sa liste od 100 teza, postoji bukvalno preko 10 triliona načina da izaberete 10 teza, jer nije bitno kojim redom ih postavljate. Nema potrebe da se piše isti članak o istoj stvari non-stop.

Moja verzija je unekoliko jednostavnija: nakon što dobro, baš dobro istražite temu, skupite sve najkorisnije linkove na jedno mesto i pošaljite ih piscu. Platite piscu vreme koje će provesti čitajući ih. Na taj način ste mu em smanjili vreme samostalnog istraživanja na minimum, em ste sigurni da će dovoljno duboko razumeti tematiku (a lako ćete to i proveriti u njegovim tekstovima jer ste i vi isto toliko upućeni).

Rešenje za strukturu tekstova možete dobiti na dva načina: da sami napišete tekst kakav želite ili da nađete primer teksta koji je strukturisan i sadrži ton kakav želite da kopirate. Onda svaki deo teksta definišite: naslov treba da bude takav i takav, u uvodu to i to, tekst treba da ima 2-3 podnaslova, slike se traže na taj i taj način, završetak takav i takav, ton taman ovoliko opušten kao u ovom tekstu. Na prodajne stranice obratiti posebnu pažnju i napraviti drugačiji šablon!

Ovime ste bukvalno šematizovali proces. Ako ste picajzla kakva bih ja bila, dobro je da sami napravite i naslove, ali posle ovog drila to možete prepustiti i piscu.

Sitničarski deo mene bi uz to dao detaljan feedback za prvih nekoliko tekstova, čisto dok se ne usaglasimo u potpunosti.

Isto za mejlove (mada bih tu napravila par varijacija) i za ebook.

Računica

Smatram se vrlo kompetentnim piscem za ove stvari. Ako biste (ne prizivam i ne primam ponude, samo ilustrujem) hteli da angažujete recimo mene za sve ovo, dali mi temu, opisali u nekoliko rečenica o čemu će sajt biti i kakvi proizvodi će se prodavati, ja bih mogla da vam uštedim gomilu vremena i (verovatno bolje od vas samih) napravila i strukturu sajta i istraživanje i tekstove koji prodaju.

To vas ne bi koštalo ispod $2,500, i to sa popustom na količinu.

Ako biste angažovali pisca-početnika cenim da je prema njemu (ako je sa naših prostora) 400 din/sat vrlo fer cena. Računica izvedena po ovom principu: ako se mesečna plata od 50.000 din smatra pristojnom, i to za kompetentnog radnika (ljudi sa fakultetom rade za taj novac), onda na principu 40-satne radne nedelje, ako uzmemo da mesec ima u proseku 168 radnih sati, radni sat za tu platu izađe nepunih 300 din. Za razliku od ovog, taj sat nije sat efektivnog rada, tako da je 400 din (~$5) po efektivnom satu mislim vrlo korektno.

(Kad smo već kod cene po satu, pogledati i ova dva teksta: Kolika je vaša tarifa? Odnosno kako da odredite cenu vaše satnice i Kako se određuje tržišna cena radnog sata za online poslove.)

Neka mu na čitanje ode i 20 sati (mada nema šanse, osim ako mu kao izvor ne pošaljete četvrtinu Wikipedie) – posle toga, nakon što se malo uhoda u strukturu, biće u stanju da piše tekstove za najviše sat vremena.

50 tekstova + 20 mejlova = 70 tekstova. Neka i po pun sat – 70 sati

Ebook piše na kraju, nakon što je dobro utvrdio sve informacije. Strukturu ste mu dali (nadam se) i on treba samo da popuni rupe. Neka to traje i dodatnih 10 sati.

Sve skupa, čitanje i pisanje, izađe dakle 100 sati, puta $5/hr – komplet sadržaj za sajt će vas izaći plus-minus $500.

Preporučila bih uz to da piscu date rok, tri do četiri nedelje je okej da ne mora navrat-nanos.

Bonus čitave priče: za svaki dodatni sadržaj koji biste ubacili na sajt već imate gotovog čoveka. Za svaki novi sajt koji biste pravili već imate strukturu plus gotovog čoveka (ostaje vam istraživanje, ali već ste prošli proces).

Zašto ovo nije uopšte loš angažman za pisce-početnike? Zato što ćete steći iskustvo a plaćeni ste kao da ga već imate. Ako mislite da sam vam mnogo smanjila zaradu, razmislite još jednom. Iskustvo koje ćete ovako steći sami ne biste stekli za nekoliko meseci, osim ako niste vunderkind.

I još jedna napomena: sate sam računala po svojoj brzini, može biti i manje i više, to već ne mogu da predvidim. Ali za okvirnu računicu je dobar putokaz.

Razmena – ustupam prostor 🙂

Ako vam se, obema stranama, ovaj model dopada – stavljam vam na raspolaganje komentare da oglasite potrebu za piscem, odnosno želju da radite! Najjednostavnije je da sve bude na jednom mestu.

Napomena za komentare: moderiram ih, ručno, što znači da moram prvo da budem pored računara – što znači da se vaš komentar neće pojaviti odmah, što dalje znači da nema potrebe da ga postavljate dvaput, pojaviće se nešto kasnije.

Kako će verovatno biti i komentara koji nemaju veze sa poslom, predlažem vam, kako biste bili uočljiviji, da svoje oglase formirate ovako (što kraći to upadljiviji, verujte mi na reč):

Poslodavci: POSAO – tematika sajta, jezik sajta ako nije engleski (podrazumevaćemo da jeste ako ne napišete ništa), ime, mejl. *NAPOMENA: nemojte mi trolovati blog sa adult, gambling i sličnim sadržajima, neću ih objaviti plus ću vas označiti kao spamera. Verujem da ste dobar čovek ali prosto neću takve stvari ovde.

Pisci: PISAC, (ako želite stavite i temu koju biste voleli, mada vam to sužava opcije), jezik/jezici na kojima pišete, ime, mejl

Što se mene tiče i ne morate postavljati oglase bazirane na ovom modelu (ja svakako neću proveravati vaše međusobne aranžmane) ali bi bilo dobro da ne odstupaju mnogo jer će očekivanja druge strane verovatno biti u skladu s njim 😉

Eksperiment. Da probamo 🙂

Print Friendly, PDF & Email
The following two tabs change content below.

Jelena Radovanović

Moja "zone of genius" je pomaganje briljantnim stručnjacima da izgrade svoj najautentičniji brend - zato što me to raduje, zato što sam stvarno dobra u tome, i zato što obožavam onaj osećaj kada ljudi sa kojima radim poslože sve kockice i shvate da je ono što su zamislili moguće!

Latest posts by Jelena Radovanović (see all)