Ako vam je kul da naplaćujete $7 po tekstu, preskočite ovaj post

Pre par dana dobila sam mejl od Aleksandre koja između ostalog kaže ovo:

Moj problem je što nikako ne mogu da se odlepim od platformi gde zarađujem oko 6 evra za 500 reči, što je svakako malo, jer pišem kvalitetno i opširno istražujem. Nikad ne radim manje od 90 minuta za tih 500 reči jer i najbanalniji tekst volim da brusim kao da je dijamant. Sama cena možda i ne bi bila tragična da posla ima u svakom trenutku i da sam super-produktivna, ali mojim temeljnim načninom rada posle par tekstova već imam burnout i potreban mi je odmor, i to duži.

Imamo isti problem, i ja sam zbog toga na samom početku bila odustala od pisanja. Imala sam sreće pa mi je prvi ozbiljan frilenserski posao ponuđen… s tim što je malo falilo da ostanem na satnici od oko $4, koliko sam u tom momentu zarađivala. Da nisam u tom trenutku presekla i tražila znatno – znatno – veću cenu po satu, ne bih je dobila.

I ne bih se bavila ovime jer ne bih znala da je moguće naplaćivati više – da, i nama koji imamo vrlo srpska imena i prezimena i nismo native govornici engleskog.

Pritom, nije do klijenta. On je ne trepnuvši prihvatio moju cenu – jer je to normalna cena među normalnim ljudima. Čovek koji je video kako pišem me je pitao koliko naplaćujem i ja sam imala dva izbora: da nastavim kao dotad i da budem jedan vrlo nezadovoljan frilens pisac, ili da pokušam da otkrijem koliko to što radim stvarno vredi.

Sve je bilo do mene, a ja sam odlučila da probam. Mogao je i da kaže „hvala, to mi je malo mnogo“ i da se okrene i ode. Ali nije.

[alert-success]Prva zlatna lekcija ovog teksta: usudite se da saznate koliko vredite. Možda vredite i manje nego što mislite, a možda vredite mnogo više. Ja to ne mogu da znam, a ne možete ni vi dok ne zagrizete. Kako znate i umete, prevaziđite frku.[/alert-success]

Sa ovim klijentom i dalje sarađujem, uz povremene poslove preko preporuka, a volim i da overim da li se na Elance slučajno pojavilo nešto za mene. Samo što otkako sam počela da radim sa njim, držim cenu – znam da ono što radim vredi, a još niko nije pokušao da me podmiti keks tortom da radim za manji novac 😉

Važna napomena za sve kojima je frka od toga što nisu native govornici – sad ću da vičem:

Klijenti ne plaćaju za vaš savršen engleski. Klijenti plaćaju za dobre tekstove. Ako ne verujete, otiđite na iWriter ili TextBroker i naručite sami tekst od native govornika za $10 pa vidite šta ćete dobiti.

O razlici sam pisala ovde: Uvod u pisanje kvalitetnih članaka – pisac kojeg sam ja angažovala jeste negde iz Afrike (čini mi se) ali sem nekih jezičkih sitnica, mnogi američki „pisci“ pišu iste, nezanimljive tekstove, dosta puta sa još gorom gramatikom (nemam nijedan kod sebe da vam pokažem), a pogledajte i Igorovo iskustvo – on je pokrio neke druge detalje.

Nije dakle poenta u savršenom znanju engleskog (da se razumemo, jedan srpski profesor engleskog gramatiku poznaje mnogo bolje nego prosečan Amerikanac, ja sebi dajem neku jaku četvorku). Poenta je u onome šta u tekstu kažete i načinu na koji to kažete.

Elem, da se vratimo na zaradu. Kako je slaba šansa da će vam se dobar posao ponuditi (mislim, ja sam baš imala sreće), evo nekih drugih stvari koje možete da probate.

Frilenserske platforme (jeste, može i preko njih)

Ako ste već aktivni na nekoj frilenserskoj platformi i imate dobre ocene klijenata, a imate isti problem kao Aleksandra i ja (suviše vremena za jedan tekst da bi vam bilo isplativo da radite za male pare), očigledno rešenje je da prosto podignete cenu – to jest, da se prijavljujete samo za poslove koji se dobro plaćaju.

Očigledan problem pak je to što takvih poslova nema mnogo.

Možda nije očigledno, ali najefikasniji pristup koji sam našla je da razvalite u prijavi za posao.

Uložite u nju onoliko vremena koliko vam treba za jedan pristojan tekst: dobro proučite oglas i vidite na koji način vaše iskustvo može doprineti tome da posao bolje obavite. Ako je moguće, proučite i poslodavca, pogledajte kakve ocene je davao prethodnim frilenserima, na šta je obraćao pažnju, i svoju ponudu prilagodite tome.

Da ne tupim samo teoriju i da ne jurim primere drugih, evo ga sshot jednog oglasa na koji sam se nedavno javila i moje ponude kao ilustracija ovoga o čemu pričam (otvorite sliku u novom tabu i zumirajte):

Jep, ima tu prilično teksta. Mogla sam, naravno, i da pošaljem ponudu poput: „Dear Client, I can do this. I am a great writer and I’ll do it in two weeks. I’m attaching some of my work. Best.“ Umesto toga, ja se raspisala. Crvenom sam uokvirila bitne stvari:

Prvo uokvireno je klijentov bužet, drugo je okvirna suma koju je dosad potrošio na Elance. Sve mi se dopada.

Nakon proveravanja klijentovog profila videla sam da ostavlja normalne ocene i da relativno često ima potrebu za raznim tekstovima na temu passive income. Slučajno znam dosta o tome i baš volim i da pišem na tu temu, tako da je ovaj oglas za mene bio odličan.

Pre nego što pređem na stavke po ciframa, skrenula bih vam pažnju na jednu jako važnu stvar: već u prvoj rečenici sam navela svoje iskustvo. Zaboravite na dugačke uvode – hvatajte klijenta odmah, posle razrađujte.

Objašnjenje cifara:

1: no canned responses. Zato kod ovog klijenta ne bi prošla ponuda poput one kratke gore. Uostalom, ovo je potencijalno dobar klijent, zaslužuje da mu posvetim malo više vremena.

2: iskoristila da pokažem svoju „ekspertizu“ iz oblasti passive income putem niche sajtova (zaista postoji nekoliko načina za to)

3: nije toliko bitna, ali eto, da pokažem da sam pažljivo pročitala oglas

4: još jedna prilika za hvalisanje

5: iskoristila da pokažem: a) da imam iskustva u pisanju e-books, b) da sam proaktivna – dajem sugestije na osnovu iskustva (ne plašite se da ovo koristite kad god možete, svaki normalan klijent će ceniti vaš trud da poboljšate njegovu zamisao).

Poslednja uokvirena stavka, cena, je nešto na šta takođe treba da obratite pažnju – klijentov budžet je bio $500, ali u to Elance računa i njihovu nadoknadu.

Ja sam procenila da mi se ne isplati da radim za manje od navedene sume (iako mi se baš dopao oglas). Za pisanje bi mi trebalo oko nedelju dana uz sav ostali posao, tako da mi je $450 bilo okej.

Posao nisam dobila, prošla je ponuda od $120. Ali tu nije kraj priče. Desetak dana kasnije isti klijent me je pozvao da radim na istom projektu za budžet od $200 (onaj prvi je u međuvremenu odustao). Nisam prihvatila ali dve poente su ovde važne: prvo, klijent je očigledno hteo da radi sa mnom među tridesetak drugih aplikanata, a drugo, ja i dalje nisam native speaker.

Još neke savete vezano za Elance imate u ovom tekstu (više je fokusiran na Overview deo vašeg profila – za klijente koji bolje plaćaju morate biti pripremljeni).

Iz razumljivih razloga ne mogu da vam prikažem svoje prijave koje jesu prošle 😉 Mogu međutim da vam dam još jednu ideju:

Genijalno!

Ovo je najgenijalniji način za nalaženje kvalitetnog, dobro plaćenog posla preko Elance na koji sam ikad naišla. Momak je dizajner, ali nije poenta u tome šta radi – pogledajte način na koji razmišlja. Upozorenje: tekst je ogroooman!

Evo ga: Hacking Elance – The Step by Step Guide to How I Made $23,700 in 4 Weeks

Ako ste firma ili imate neki malo veći budžet na raspolaganju, toplo preporučujem da razmislite o ovoj taktici.

(ovaj tekst je naknadno podeljen zbog preglednosti – njegov drugi deo je ovde: 14 sajtova koji plaćaju piscima $50 i više po tekstu. Treći deo je Frilens bloger: od nule do zarade za… koliko vam treba da se skockate u glavi?)

Šerujte ako vam se tekst dopao, komentarišite, radite šta vam volja ali obavezno pogledajte i druga dva teksta u trilogiji. Može biti da je baš jedan od navedena tri načina pravi za vas!

Print Friendly, PDF & Email
The following two tabs change content below.

Jelena Radovanović

Moja "zone of genius" je pomaganje briljantnim stručnjacima da izgrade svoj najautentičniji brend - zato što me to raduje, zato što sam stvarno dobra u tome, i zato što obožavam onaj osećaj kada ljudi sa kojima radim poslože sve kockice i shvate da je ono što su zamislili moguće!

Latest posts by Jelena Radovanović (see all)